Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Izložba fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“

Objavljeno u: Izložbe
Petak, 09 Decembar 2022 17:00

Kulturni centar Vršac u saradnji sa Udruženjem krajišnika Srbije sa sedištem u Pančevu i Udruženjem Krajišnika „Božur“ iz Vršca, organizuje izložbu fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“.

Autor izložbe je mr Milorad S. Kuraica.

Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 9. decembar 2022. godine u galeriji Doma Vojske u Vršcu (Svetosavski trg 3) sa početkom od 17h.

Znameniti Srbi Dalmacije1024 2

Biografija autora

Mr Milorad S. Kuraica, rođen (od oca Stevana i majke Simeune ) 9. 10. 1956. godine u selu Plavno kod Knina. Osnovnu školu „Dositej Obradović” završio je u rodnom mestu, Školu učenika u privredi u Kninu, a diplomirao je 1979. godine na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Radio je u Kninu i Dubrovniku, a bio je i direktor Republičkog zavoda za tržište rada u Republici Srpskoj Krajini. Nakon Oluje, živi u Subotici kao izbeglo lice. Radio je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje , Filijala Subotica, odakle odlazi u penziju 2005. godine. Sarađivao je u „Dubrovačkom vjesniku“, „Politici“, „Srpskom glasu“, „Srpskom radio Kninu“, „Pregledu“ i „Poslovima“, oglasnim novinama Nacionalne službe za zapošljavanje, zatim sa „Vukovom zadužbinom“ i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, kao i sa drugim institucijama i medijskim kućama.
Objavio je pet knjiga: „Narodne pjesme iz Kninske krajine“, dva izdanja, „Dositej u Dalmaciji“, „Krajiški crven ban“ i „Dositej u srpskom Plavnu“, dve u elektronskoj formi, dva kataloga izložbi: „Dositej i srpsko Plavno 1769 – 2019.“ i „Znameniti Srbi Dalmacije“, te stotinjak stručnih i ostalih radova.
Veliki je poštovalac lika i dela Dositeja Obradovića, jednog od najvećih srpskih prosvjetitelja. U znak sećanja na Dositejev dolazak u selo Plavno kod Knina ( 250. godišnjica 1769 – 2019), pripremio je 2019. godine, organizovao i postavio izložbu fotografija „Dositej i srpsko Plavno 1769 – 2019.“
U međuvremenu, domaćini izložbe bili su Novi Sad, Beograd, Zrenjanin, Stanišić kod Sombora, Požarevac i Subotica.
Inicijator je, neposredni učesnik i organizator projekta sanacije i uređenja Dositejeve „Bratske kuće“ u Plavnu, koja je svečano otvorena 29. avgusta 2021. godine..
Organizator je istorijskog putovanja u Dositejev rodni kraj: Srpski Sveti Marton, rodno i mesto upokojenja Dositejeve majke Krune Paunkić, Čakova, rodnog mesta Dositeja Obradovića i Temišvara gde je u Muzeju bantskoga sela postavljena i svečano otvorena izložba fotografija Milorada S. Kuraice „Dositej i srpsko Plavno 1769 – 2019.“.

Vi ste ovde: Home Izložbe Izložba fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar