Kulturni Centar Vršac

Novi-logo-Baner-KC
Slajd30
Novi-logo-Baner-KC
Slajd30

Održana konferencija za medije povodom otvaranja 22. MFF „Vršački venac“

Objavljeno u: Vesti iz kulture
Subota, 06 Juli 2019 06:49

U Kulturnom centru Vršac, početkom nedelje, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen program 22. Međunarodnog festivala folklora „Vršački venac“.

pres fotka

Prema rečima Daniele Stojanov, PR-a Kultunog centra Vršac, u programu 22. festivala učestvovaće ansambli iz Kolumbije, Indonezije, Bugarske, Grčke i Rumunije, srpski ansambl „Stevan Sinđelić“ iz Kanade, jedan od najboljih ansambala u Srbiji KUD „Branko Radičević“ iz Sremske Mitrovice, kao i predstavnik grada Vršca, GKUD „Laza Nančić“, ovogodišnji nosilac zlatnog odličja sa republičke smotre u Čačku.

- Od ponedeljka 8. jula do srede 10. jula programi će se odigravati svake večeri od 21h na otvorenoj sceni na gradskog trgu, ali festival počinje već u nedelju 7. jula, od 20 časova revijalnim programom u kome učestvuju ansambli sa teritorije grada i okoline i to: KUD „Sveti Sava“ Veliko Središte, KUD „Mihaj Eminesku“ Kuštilj, KUD „Češka beseda“ Kruščica, KUD „Vukomir Vidić - Uča“ Kusić, KUD „Đura Jakšić“ Pavliš, KUD „Branko Radičević“ Uljma i GKUD „Laza Nančić“ Vršac, rekla je Stojanov.

Zahvalivši se na podršci Gradu Vršcu, sponzorima, medijima koji su pratili festival svih ovih godina i volonterima koji su sastavni deo organizacije ove velike manifestacije, direktorka festivala Olga Petrov govorila je i o značaju članstva Festivala u CIOFF-u i saradnji sa drugim festivalima u okruženju.

- Što se tiče izbora ansambala on je usko povezan sa članstvom našeg Festivala u CIOFF-u, internacinalnoj organizaciji festivala pri UNESCO koje je dovelo do saradnje sa drugim festivalima u okruženju. Posebnu pogodnost imamo što je u blizini Rumunija, sa kojom imamo dugogodišnju saradnju, pa od njih, na par dana, preuzimamo pojedine ansamble, koji potom idu dalje na festivale u Nišu, Velikom Trnovu u Bugarskoj, itd. Osim toga, trudimo se da zadržimo atraktivnost našeg festivala i nekim samostalnim kontaktima, ove godine je to slučaj sa ansamblima iz Grčke, Kanade i Bugarske.

Vršac će tokom trajanja festivala ugostiti blizu 500 učesnika iz sedam zemalja, sa četiri kontinenta, a kao i prethodnih godina, organizovan je bogat program njihovog boravka. Kroz učešće u Radionici učenja srpskih igara imaće priliku da se upoznaju sa srpskom folklornom tradicijom, a turistički obilasci omogućiće im upoznavanje sa bogatom kulturom i tradicijom Vršca, kao grada domaćina.

 

P R O G R A M


NEDELJA, 7.7.2019.
20:00 – Revijalni program Festivala


PONEDELJAK, 8.7.2019.
19:00 – Festivalska povorka
20:00 – Prijem predstavnika ansambala kod gradonačelnice
21:00 – Otvaranje festivala, prvo festivalsko veče
Učesnici: „Krida Budaya“, Indonezija, „Artistica Manglares“, Kolumbija, „Kostilata“, Grčka, „Sider Voivoda“, Bugarska, KUD „Stevan Sinđelić“, Kanada, KUD „Branko Radičević“, Sremska Mitrovica, Srbija)


UTORAK, 9.7.2019.
21:00 – Drugo festivalsko feče
Učesnici: „Krida Budaya“, Indonezija, „Artistica Manglares“, Kolumbija, „Kostilata“, Grčka, „Sider Voivoda“, Bugarska)


SREDA, 10.7.2019.
21:00 – Treće festivalsko veče
Učesnici: „Krida Budaya“, Indonezija, „Artistica Manglares“, Kolumbija, „Kostilata“, Grčka, „Sider Voivoda“, Bugarska, „Timisul“, Rumunija, GKUD „Laza Nančić“, Vršac, Srbija)


Prateći program Festivala
9 -10. jula, Radionica – učenje srpskih narodnih igara
(Dom vojske)
7-10. jula, Etno sajam u organizaciji TOV-a

Vi ste ovde: Home Održana konferencija za medije povodom otvaranja 22. MFF „Vršački venac“
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa Cefix
eVrsac unijastudenataopstinevrsac etno kuca dinar